Σελίδες

ΜΑΝΗ: Νιοχώρι - ΠΥΡΓΟΣ ΛΕΥΚΤΡΟΥ - Καστάνια - Πύργος του Ντουράκη


ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑ    MANIPEDIA  

Η  ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ  ΤΗΣ  ΜΑΝΗΣ

ΜΑΝΗ, ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑ, ΦΥΣΗ- ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΝΗΣ, ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΣΤΡΑ, ΠΥΡΓΟΙ, ΝΑΟΙ, ΕΘΙΜΑ, ΧΑΡΤΕΣ, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΙΚΙΣΜΟΙ, ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ: KITHIRA, ELAFONISO, ΑΝΤΙΚΙΤΗΙΡΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΛΑΚΩΝΙΑ, ΒΑΤΙΚΑ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ, ΣΠΑΡΤΗ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΚΡΗΤΗ, Ν. ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΗ Κ.Α.

Η ύλη της Εγκυκλοπαίδειας της Μάνης συμπληρώνεται συνεχώς

<!-- AddThis Button BEGIN
</ body>. -->



Νιοχώρι - Πύργος - Καστάνια 

   Μια μαγευτική διαδρομή που ψηλαφεί τον κεντρικό όγκο των βράχων του Ταϋγέτου και δέχεται τις πελαγίσιες οπτασίες και τις γαλανόφτερες αύρες του Μεσσηνιακού κόλπου και του Ιόνιου Πελάγου.


ΝΙΟΧΩΡΙ

 Λιθοπερίβλητο και με πολλές φραγκοσυκιές προβάλλει το χωριό των 363 κατ.



ΠΥΡΓΟΣ ΛΕΥΚΤΡΟΥ

 Εποπτεύει τον κάμπο και τη θάλασσα της Στούπας.

 Η Παναγία με το εντυπωσιακό καμπαναριό και δίπλα της η πλιθόκτιστη κατοικία του Στρατέα (1836) με τους «κεραμοθώρητους σταλαγμίτες» ξεχωρίζουν. Έχει 181 κατ.





ΚΑΣΤΑΝΙΑ

   Φωλιασμένη στην Ανοιξιάτικη αγκαλιά του Ταϋγέτου διατηρεί το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό της χρώμα και αναζητά τα ιστορικά στηρίγματά της στους περίτεχνα δομημένους ναούς. 

Προεπαναστατικό Προπύργι και θυμητήρι των Κλέφτικων αγώνων αποτελεί το γκριζοθώρητο χωριό με τις πληθόσμικτες στέγες και τα χνουδωτά Πυργίσματα. 

Το 1481 ο ήρωας Κλαδάς διέφυγε την πολιορκία των Τούρκων στα βουνά της Καστάνιας και μέσω του Πόρτο Κάγιου, έφθασε στην Ιταλία. Έχει 196 κατ.


Το Πενταώροφο Πυργοσυγκρότημα του Καπετάνιου Κ. Ντουράκη στο οποίο διέμεινε ο Θ. Κολοκοτρώνης 


   Γιγαντωμένο Πύργωμα του ιστορικού χωρόχρονου που φωλιάζει μέσα του τη μεγαλοπρέπεια των θρυλικών αγώνων αποτελεί ο εντυπωσιακός Πύργος του Ντουράκη

Εδώ βρήκε άσυλο ο Θ. Κολοκοτρώνης  στον περίφημο διωγμό των κλεφτών το 1803. Από εδώ επίσης διέφυγε - το Μάρτιο του 1806 - προς την Ελαφόνησο συνοδευόμενος από το Βασίλειο Βενετσανάκη και τη μητέρα  του Τζανετάκη Γρηγοράκη







Αξιόλογοι οι ναοί της όπως ο περικαλλής ναός του Αγ. Πέτρου του 12ου αι., ο Αγ. Ιωάννης του 13ου αι., Αγ. Γεώργιος και Αγ. Νικόλαος του 13ου αι. και ο ναός του Αγ. Κων/νου και Ελένης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.